fbpx
 
 
Ha Te első alkalommal lettél anyuka, a terhesség utáni hajhullás lesz az utolsó dolog, ami eszedbe jut. Sajnos a legtöbb nő különböző mértékben tapasztalja ezt. Ez a blog segít némi perspektívát mutatni, és gyakorlati tanácsokat ad, hogy segítsen, amíg a hajad visszaáll a normális állapotba.
Amikor először térsz haza a kórházból, kezedben az új kisbabáddal és az újdonsült elhatározással, hogy egész hátralévő életedben a "világ legjobb anyukája" szerepét fogod betölteni, elég ijesztő lehet, amikor rájössz, mi minden vár még rád. A szoptatástól az álmatlan éjszakákig számos kihívás jár az anyasággal. És bár mindez természetesen teljesen megéri, ez nem jelenti azt, hogy nincs okod félni.
A terhesség utáni hajhullás olyasmi, amiről gyakran kérdeznek minket. Ez olyasmi, amit sok újdonsült anyuka nem ért, és ami miatt eléggé megijedhet. Először is, ez teljesen normális, és nem kell tőle félni. A tévéműsorokban és filmekben látható elbűvölő újdonsült anyukák nem valódiak; sosem néznek ki olyan tökéletesen valójában, és valószínűleg rengeteg korrektorral takarják el a sötét karikáikat.
Ennek ellenére először nézzük meg, mi is az a terhesség utáni hajhullás, és miért tapasztaljuk ezt újdonsült anyukaként.
Terhesség utáni hajhullás?
Amikor terhes voltál, a hajad olyan fényt és ragyogást vett fel, amilyen korábban soha nem volt. Nos, ennek oka van. Az egész azoknak a bosszantó hormonoknak köszönhető, amelyekről mindenki azt mondta, hogy a terhesség alatt felturbóznak téged.
A terhesség alatt a szervezetedben lévő hormonok megakadályozzák, hogy a haj a "vedlési" fázisba lépjen. Talán észrevetted, hogy nem volt annyi hajszál a hajkefédben, vagy nem tömítette el a zuhanyzót. Ez azt eredményezte, hogy a hajad sűrűbbé és dúsabbnak tűnt. A terhesség után a hormonjaid teljesen felborulnak. Drámaian megnő a hajszálak aránya, amelyek belépnek ebbe a vedlési szakaszba. Ez okozza a terhesség utáni hajhullást.
Hogy perspektívába helyezzük a dolgot, egy átlagos nő naponta körülbelül 80 hajszálat veszít. Az újdonsült anyukák viszont akár 400 hajat is veszíthetnek naponta.
Ne essünk azonban pánikba, ezt gyorsan követi a visszanövés, mivel a ciklus újra kezdődik.
Mennyi ideig tart a terhesség utáni hajhullás?
 
Az újdonsült anyák jellemzően a szülés után körülbelül három hónappal tapasztalják a hajhullás fizikai eredményeit, bár ez egyénenként némileg eltérhet. Sajnos nem sokat tehetünk azért, hogy a saját hajnövekedési ciklusunkat életünk bármely szakaszában felgyorsítsuk vagy lerövidítsük.
Ha különösen hosszú a hajad, a hajhullás drámaibbnak tűnhet, mintha rövid hajad lenne, de ne feledd, hogy a hajnövekedési ciklusa körülbelül 6 hónap után visszaáll és normális ütemben folytatódik, és a javulás gyorsan látható lesz.